YARIN GÜNLERDEN KAHVALTI

3/12/2016

Hafta-sonu-kahvaltı
  

Bugün cumartesi ise yarın günlerden kahvaltı... Mevsimsiz alışkanlıklarımızdan biridir pazar kahvaltıları. Hava soğuk, karlı, yağmurlu olabilir. Daha bile güzel gelir o zaman, gözümüz dışarıda olmaz. "Evcağızım evcağızım, sen bilirsin halcağızım." der tüm aile. Ya da yaz mevsimidir, sabah serinliğinin üstüne kurulan kahvaltı sofrası uzar gider, misafir varsa "Katiyyen bırakmam, akşama da buradasınız, yaparız bir şeyler." denir. Sohbet tatlıdır, sofra bereketli, kalabalık pazar kahvaltısı başkadır vesselam...

Kahvaltı keyfe dönüşür, anne istek parçalarını okuyan assolist edasıyla herkesin gönlünü alacak özel bir şeyler yapmıştır. Tatil günüdür ama erkenden kalkıp bir şef ciddiyetiyle mutfağa girer, kulağının arkasına bir kalem sıkıştırıp, notlar alan, ölçümler yapan bir teknisyen dikkatiyle çalışır, çalışır... Küçük şeylerdir belki ama herkes mutlu olur. Anneler en çok yorulur ama belki en çok onlar mutlu olur. Sabahın enerjisi mi, ortaya koyup paylaşmanın etkisi mi bilemem çayla birlikte sohbetler de demlenir, sürer gider.

Fransızların kruvasan-kahve, İngilizlerin sosis-yumurta-fasulye-kızarmış ekmek tabağı kahvaltılarının yanında bizim kahvaltılarımız, gümbür gümbür mehter marşı çalarak festival havasında sesini duyurur. Sanırım bu kadar zengin kahvaltı kültürü sadece bizde var. Yeme içmeye biraz düşkünüz, paylaşmayı seviyor, misafire bayılıyoruz. Her yörenin kendine özgü rengi ve çeşnisi var bu sofralarda. Mıhlama, menemen, sırın,boyoz, çökelek piyazı, katmer, pişi, simit saymakla bitmeyen lezzetler. Hatta bazı iller marka olmuştur, bakınız Van kahvaltısı ve diğerleri... Lezzetler çoğalır, değişir ama hepsi çayın etrafına dizilir, bu da en olmazsa olmazıdır.


Kahvaltıya hemen bir şipşak pizza...

pratik-pizza

Kahvaltı sofrasında herkesin gözü bir şeyler arar. Bazen hafta içi canınızın çektiği bir yiyecek bazen de normalde yemediğiniz ama bugün bana yasak yok dediğiniz kaçamak türü bir şeyler. Ama önce çocuklar! Onların hiçbir zaman hayır demediği pizza, şipşak tarifle siz çayı demleyene kadar hazır...

Şipşak pizza
1 yumurta
1 fincan yoğurt
2.5-3 fincan un
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tepeleme çay kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı salça
Kekik
İstediğiniz pizza malzemeleri

Büyükçe bir teflon tavayı tereyağıyla yağladıktan sonra hazırladığınız hamuru yayın. Salçayı biraz sulandırıp, kekik ekleyin ve bu karışımı hamura sürün. Üzerine malzemeler ve kaşar rendesi. Tavanın kapağını kapatın, orta ateşte kapak ısınana kadar, kısık ateşte de bir 15 dakika pişirin, pizza hazır.

Pazar kahvaltıları çok güzel ama gittikçe artan kahvaltılık çeşitleri ve sabah sofrası mantığını zorlayan eklemeler ile en sade öğünü ziyafete dönüştürüyoruz.
Saymakta zorlandığımız çeşitte sofralar kurmasak da olur. Biz bize isek her kese bir küçük jest yeter. Misafir varsa, zaten on kısmetle geliyor birini yiyor dokuzunu bırakıyor. Çay kaşıklarının şıkırtısı, kızarmış ekmek kokusu, konuşmalar, gülüşmeler... Sofra kalabalıksa eğer en zengin sofra sizinki...



Tatlı olarak da krep...

            Tatlı-krep

Klasik krep hamurunun içine, en sevilen meyve marmeladını ekleyerek pişirdiğiniz krepler ile pratik bir tatlı hazırlayabilirsiniz. Arasına labne, kaymak üzerine meyve parçası veya reçel. Tatlılar da yendi, çocuklar belki sofradan kalktı ama büyükler hala oturuyor. Kahve vakti gelmiş o zaman. "Gönül ne kahve ister ne kahvehane, gönül sohbet ister kahve bahane."

Yarın günlerden kahvaltı, üşenmeyip gider sıcak simit alırsanız o bile yeter. Aa! bu kadar laf ettim, çiçeği unuttum. Bir de gelirken çiçek alın ya da koparın bir dal şöyle eli yüzü düzgün. Bu da evde herkesi mutlu etmeye uğraşan için...

You Might Also Like

2 yorum

  1. Muhabbet dolu sofralarınız olsun...

    YanıtlaSil
  2. Ekmek-su gibi muhabbet de, bereket de her sofrada olsun...

    YanıtlaSil

Popular Posts

Like us on Facebook