EVDE SPORA ZAMAN VAR MI?

3/10/2016

                         Get your mats off the ground and use extra large wall brackets as a sneaky storage space.:
Cevapları duyar gibiyim. Yook... Nerdee!... Şaka mı yapıyorsun? Ya da, holde de olsa zıplarım... Salon ne güne duruyor, bizim evin spor merkezi...
Dışarıda spora zaman, mekan bulamayan ya da param cebimde kalsın, her gün yürüyorum zaten diyenler de olabilir. Haftada 2-3 gün, yarım saat çalamaz mıyız? Ya da zamanımızı çalan alışkanlıklardan geri alamaz mıyız?

Ergenlik döneminden başlayarak spora yer açmak gerekiyor aslında. O dönemde artan yağ salgısı ve hormonal değişiklikleri dengelemek için düzenli spor bire bir. Doktorlar böyle söylüyor.
Yetişkinler için ise iş hayatı, artan kilolar, annelik, rutine binen günlük koşuşturma arasında spor, yarına yatırım bir can simidi gibi. 
Yaşlılık deseniz ektiklerini biçme zamanı. Yaşam kalitesi yüksek bir yaşlılık geçirmek için, özellikle alzheimer gibi hastalıklarda önemini öğrendikten sonra, geç kalmamak gerektiğini anladım.

80'lerde aerobik, 90'larda step, şimdilerde pılates, kardiyo ve zumba ile devam eden spor trendlerinden seçim yapmak bize kalmış. Evde de pekala yapabilirsiniz. Yüzlerce program arasından kendinize uygun olanı indirin bilgisayarınıza, evde bir yeri de kapın ve başlayın... 

Pilates
Pilates ile vücut sıkılaşır, özellikle vücut çekirdeği denilen karın ve sırt kasları güçlenir. Esnek bir omurga ve dengeli bir duruş oluşur. Stres savar, gerginlik atar ve enerji yükseltir. Yabancı kaynaklı pilates videolarında konuşma az, dikkatinizi vermeyi daha kolaylaştırıyor. Başlangıç seviyenize göre seçimlerinizi değiştirebilirsiniz. Buradan kendinize uyan videolardan birini seçebilirsiniz.

Kardiyo  

Vücudunuzda yağ oranıyla başınız dertte ise kardiyo ideal egzersiz seçimi olur. Koşma, yüzme, yürüme, bisiklet de kardiyoya giriyor. Yüksek tempolu yapıldığında kalp ritmi yükseliyor, nefes alışveriş hızlanıyor. Güçlü ve dayanıklı bir kalp ve düşük stres faydası. Yağ yakımını hızlandıran bu egzersizler öncesi kasları ısındırmak ve sonunda esneme hareketleri ile spor sonrası oluşacak kas ağrıları azaltılır. Yine buradan bir başlangıç videosu seçerek başlayabilirsiniz. Hareketlerde zorlanmadığınızda bir üst programa geçme vakti geldi demektir.

Zumba
Farklı yaş ve kondisyon düzeyleri için 7 farklı kategori var. Kalça-karın-bacak kaslarını çalıştıran squat, tüm bacak kaslarını çalıştıran lunge ve neredeyse tüm kasları çalıştıran plank hareketleri müzikle birlikte zumbanın içinde. Bir ders ortalama 500-600 kalori yaktırıyor. Tüm spor egzersizlerinin faydaları zumbada var, artı eğlenceli.  

                          

Düşük programlardan başlayın, yavaş yavaş arttırın. Spor keyfi ve ışıltısı ev halkını öğrenciniz yapabilir, hazırlıklı olun...

You Might Also Like

4 yorum

  1. Sırt kaslarım çok zayıf kambur olmaktan korkuyorum:))) benim düzenli spora başlamam lazım

    YanıtlaSil
  2. Bence hemen başlayın, arkanızda iki tane spor arkadaşı da hazır. Spor yaparken salgılanan mutluluk hormonu sizde çarpı üç olur. Ben denedim, tavsiye ederim. Selamlar...

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bir konuya değnmişsiniz.Spor şart da bu tembellikle nasıl olacak bilmiyorum. Üstüne bir de bel ve bilek ağrısı... Aslında küçük yaşlarda başlayıp hayat biçimi haline getirmek lâzım. Fakat videoları merak ettim. Belli mi olur başlamaya vesile olur inşallah.

    YanıtlaSil
  4. Hep genç kalabilmek için, gençken hatta çocukluktan başlanması gerekenlerden biri spor.Ağrılar ve kas kaynaklı rahatsızlıklar için zaten reçetede yazıyor spor yapın diye. Videolar çok yararlı ama önce bir spor eğitmeni ile paylaşmakta fayda var. Az da olsa sürekli olan illaki faydalı oluyor. Mutlu sağlıklı günlere...

    YanıtlaSil

Popular Posts

Like us on Facebook