HANGİ MÜZİK RUHUN GIDASI?

1/11/2016

Rhythem:

Serotonin, melatonin, adrenalin gibi hormonlarla başınız dertte mi? Dinlediğimiz müziklere bir bakalım o zaman. Çünkü, müzik türlerinin bu tür hormonlara etki yaptığı bilimsel bir gerçek. Üstelik bugün keşfedilmiş de değil. 1400'lü yıllarda Darüşşifa'da bedensel ve psikolojik birçok rahatsızlığın tedavisinde müzik kullanılmış. Gerçi o zamanlar strese neden olan şartlar yoktu belki ama, insan dertleriyle, çözümleriyle beraber her devirde. Darüşşifa'da, hastaya çeşitli müzik makamları dinletilerek, kalp atışlarının ritmine göre tedavi için melodi belirleniyordu.
Günümüzde de müzik terapi depresyon, alkol-madde bağımlılığı, şizofreni dahil pek çok hastalıkta kullanılıyor. Müziğin beyinde mutluluk, neşe, elem, öfke, nefret gibi alanları etkileyen bir enerji etkisi var. Seslerin dalga boyuna bağlı olarak müzik, vücuda elektrik yükleyici veya serbest bırakıcı yönde etki eder. Böylece enerjimiz artar, gerilim veya ağrımız azalır ya da geçer.
                                       
Müzikle yapılan terapilerde, sinir ve endokrin sistemlerinde olumlu etki oluşması sağlanır. Beyin, bilinç kaybında en son işitsel bölüm fonksiyonlarını yitiriyor. Bilinç başladığında da yine ilk bu bölüm etkinleşiyor. Doğru müzik seçimi hem ruhu hem de zekayı besliyor. Beynin farklı kısımları aktive olarak, bir nevi hasarlı bölümler yeniden devreye sokuluyor. İyi bir iletken olan su sayesinde bu etkileşim vücudun her yanına ulaşıyor.

Bakın müzik vücudumuzda neler yapıyor?

*Kan basıncını ve kalp atışını etkiler.
*Kas hareketlerini düzenler.
*Bedende ısı değişimine neden olur.
*Nefes alışverişini etkiler.
*Beyin dalgalarını düzenler ve değiştirir.
*Vücutta endorfin düzeyini arttırır.
*Stres kaynaklı hormonları düzenler.
*Hafıza ve öğrenmeyi güçlendirir.

Tüm bu özellikleri ile müzik, adeta bir biyolojik silah...Hem savunma hem de saldırı yapabilecek etkili bir silah...
         
                must have music:

Müzikte Subliminal Mesaj Nedir?

Günümüzde müzik, hoş vakit geçirmek ya da hobi olmanın çok ötesinde anlamlar taşıyor. Son yıllarda, sanal olarak yaygınlaşan i-doser  akımı da bir subliminal mesaj tekniği uygulaması. Dinlediğiniz müziğin belirli noktalarına ve zaman aralığına mesajlar yüklenerek geçici bir uyuşturucu etki sağlanıyor. Tıpkı endorfin gibi! Şarkılara yerleştirilen bu mesajlar, bilinçaltını dolayısıyle insan davranışlarını yönlendirebiliyor. Burada yapılan, müziğin ritmi ile harekete geçen insan beyninin farklı dalga boylarına atlamak. Binöral denilen sanal ses dosyaları ile dinlenen melodiler beyni ve kasları direkt etkiliyor.
Dikkat! Mp3 ve kulaklıkla müzik dinlemek her zaman masum değil...

Tedavi amaçlı uygulanan subliminal mesaj tekniğinde ise, müziğin altına problemi çözecek telkinler yerleştiriliyor. Bu kayıtlar, 8-12 hertz dalga boyu ve beynin alfa boyutuna göre düzenleniyor. Kişi müziği dinlerken, bilinçaltı bu telkinleri alıyor. Genelde psikolojik rahatsızlıklarda uygulanan bu yöntemde, ülkemizde Kur'an ayetleri ve dualar kullanılarak da tedavi gerçekleştiriliyor.

Müzik aracılığı ile verilen subliminal mesajlar, günlük yaşantımızın neredeyse her anında... Alışverişte, reklamlarda, sinema, kafe ya da açık alanlarda... Bunlardan nasıl korunacağız? Sorunun cevabı seçici olmak galiba. En azından, irademizi kullanarak yaptığımız seçimlerle zihnimizi berrak tutmaya çalışmak...








You Might Also Like

0 yorum

Popular Posts

Like us on Facebook