KARA HEKİM

5/18/2016

                                        Leeches..These were commonly used for relieving ill humors in the blood. Also they were used to try and stop bleeding or take down a fresh bruise. Leeches are still used today in some societies...:
Anadolu'da yüzyıllardır "kara hekim" diyorlar. İngilizler "canlı eczane", Almanlar "hazır ilaç" diyor. Leech Threapy adıyla tüm dünyada biliniyor, Hollywood starlarının gençlik-güzellik metodu. Hirudoterapi olarak da literatürde geçiyor. Evet sülükten söz ediyorum, "ıyk" deyip sayfayı kapatmak yok. Faydalarını öğrenince, hiç bir zararı olmayan, adı şifa ve dua ile birlikte anılan bu hayvanı bu kadar itici bulmayabilirsiniz.

Yüzlerce çeşidi olan sülüğün, tıbbi sülük olarak kullanılan cinsinin insan sağlığı için sayısız faydası var. Tıbbi sülükler, içgüdüsel olarak sevk-i ilahi ile bir doktor gibi hastalığın yerini bilip, hemşire gibi oraya ilaç enjekte ediyor. Tıbbi sülüklerin asıl tedavisi, kirli kanı emmek değil kanı emerken insan vücuduna verdiği salgısında.

Hirudoterapi olarak da bilinen tedavide, sülüğün salgısında bulunan 100'ü aşkın bioaktif madde iyileştirici etki ediyor. Bunlardan en önemlisi hirudin adlı enzim. Kanın pıhtılaşmasını engelleyici, oluşmuş pıhtıyı eriten bu enzim
dışında ağrı kesici, mikrop öldürücü, kan basıncını dengeleyici, bağışıklık sistemini düzenleyen, stres gideren etkilere sahip ve kas gevşetici etkiler içeren enzimler de salgılıyor sülük. 

Sülüğün enzimlerinin bu özellikleri pek çok hastalığın tedavisinde yüzyıllardır kullanılıyor. Ancak son yıllarda, sinir hücreleri ve liflerin tamir edilmesini hızlandıran etkisi ile mikro ve plastik cerrahi alanında hızla yayılmaya başladı. Amerika'da kopan organların dikilmesinden sonra eski işlevlerini hızla kazanabilmesi için sülükler sıkça kullanılıyor.

Tıbbi sülüklerin bünyesinde oluşan bu enzimler antibakteriyel, antidepresan ve antioksidan özelliklere sahip. Dünyada bir çok ülkede alternatif tıp olarak değil de tıbbi tedavi kabul ediliyor. Sülüğün iyi geldiği hastalıklar:
*Migren kronik baş ağrıları
*Dolaşım bozuklukları, varis
*Egzama, sedef gibi cilt hastalıkları
*Kalp-damar hastalıkları
*Sinir sistemi hastalıkları, felç vakaları
*Troide bağlı şişmanlık
*Epilepsi
*Kas ve eklem rahatsızlıkları
*Üreme organları rahatsızlıkları, kısırlık
*Karaciğer hastalıkları, kolesterol
*Astım, bronşit hastalıkları...

Moda deyimle yok artık diyebilirsiniz ama yüzyıllardır insanlar boşuna kara hekim dememişler. Bugün bilimsel araştırmalar bunu kanıtlar nitelikte ve sülükle tedavinin kullanım oranı gün geçtikçe artıyor.

Sülükle tedavide en önemli nokta, sülüklerin hijyen olması ve steril ortamda hekim veya bu işin uzmanı kişilerce yapılması. Anemi (kansızlık) olanlar, gebe ve emziren anneler, şeker hastası, diyaliz hastası ve kalp yetmezliği olanlar için bu tedavi uygun değil. Avuç içi ve ayak tabanı gibi bölgeler, göz kapağı ve çevresi ve önemli damarların üzerine sülük tedavisi uygulanmamalı. Acısı sinek ısırığı kadar, tedavi sonrasında bir gün kadar sızıntı şeklinde kanama devam ediyor, bu normal. Sülük insan sağlığı için kendini feda ediyor, belki karnını doyuruyor ama sonra imha oluyor. 

Korkmayın, isterseniz tedavi sırasında gözünüzü kapatın. Ama ihtiyacınız varsa Allah'ın mucize bir salgı ile şifa dağıtıcısı yaptığı bu küçük hayvandan çekinmeyin. Sağlıklı günlere...

You Might Also Like

5 yorum

  1. Rabbim hastalıkları yaratıyor şifalarını da bizim beğenmediğimiz varlıklara saklıyor. Annem de babam da ara ara sülük kullanıp şifasını görüyorlar. İlaçlar bir yerimize şifa verirken bir yerin ayarını kaçırabiliyor. Güzel bir konu olmuş. Bol bol şifalar diliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her hastalığın şifasının da yaratıldığı bir alem sunmuş bize Cenab-ı Allah. İlaçlar yaparken bir misli bozuyor haklısınız, anne-babanızın şifa gördüğüne sevindim, kalıcı şifaları olsun. Çok selamlar..

      Sil
  2. Daha ne ilginç şeyler var kim bilir faydası olan ya da faydaya dönüştürebileceğimiz?

    YanıtlaSil
  3. faydalıdır tabiii deeee bunu nasıl koyuyolar yaa üstlerineeee :)

    YanıtlaSil
  4. Bu herkesin kendine sorduğu bir soru, işlem sırasında sülükler bir de uyuyormuş, uyandırıyorlar. Aslında yazık, son yemeğini yiyor ve birini tedavi ediyor. Gözlerini kapatarak veya işlem sırasında kitap okuyarak onlarla hiç tanışmadan tedavi olabilir. Sülükleri de, bir pens ya da eldivenli elleriyle koyuyorlar. Hasta olanın gözü hiç bir şey görmüyor, bir de o var. Çok selam...

    YanıtlaSil

Popular Posts

Like us on Facebook